Labogids klinische biologie

Non-HDL cholesterol berekend


Code LIS
A_NHDLC.ber
Eenheid
mg/dl
Belangrijke informatie
Klinische achtergrond
​Non- HDL cholesterol is in combinatie met andere lipidenparameters een belangrijke diagnostische test voor de evaluatie van het coronair risico. Alle lipiden in het plasma circuleren in combinatie met proteïnen en worden lipoproteïnen genoemd. De lipoproteïnen worden als volgt geklasseerd chylomicronen (vooral triglyceriden, met weinig eiwit), VLDL (vooral triglyceriden, met meer fosfolipiden en eiwit), LDL (vooral cholesterol, met meer eiwit) en HDL (vooral eiwit met cholesterol en fosfolipiden). In gevallen waar het LDL minder nauwkeurig of niet kan berekend worden (vb. bij triglyceriden > 400 mg/dl) is non-HDL cholesterol een berouwbaar alternatief en zelfs superieur aan LDL cholesterol voor het evalueren van het cardiovasculair risico en het effect van een behandeling.  
Principe van de test
​Non-HDL cholesterol wordt berekend uit het verschil van totaal cholesterol en HDL cholesterol.
Afname
Alternatieve monstertypes
Stabiliteit monster
Interferentie
Referentiewaarden
​Therapeutische doelstellingen: Zeer hoog risico patiënt: < 85 mg/dlHoog risico patiënt: < 100 mg/dlMatig tot laag risico patiënt: < 130 mg/dl  
Doorbelwaarden
Bron referentiewaarden
​Guidelines European Society of Cardiology (ESC) en European Atherosclerosis Society (EAS) for dyslipidemia management and prevention of cardiovascular disease (2021).
Uitvoerfrequentie
24h/24h
Urgentie
TAT (turn around time)
1 - 2 uur
Toestel
Analytisch meetbereik
Afdeling
Biochemie (BIO)
Uitvoerend labo
DoorstuurInfo
Terugbetaling
Geen tarificatie